Drogi Widzu, podczas świadczenia usług przetwarzamy dostarczane przez Ciebie dane zgodnie z naszą Polityką RODO.
Kliknij aby dowiedzieć się jakie dane przetwarzamy, jak je chronimy oraz o przysługujących Ci z tego tytułu prawach.
Informujemy również, że nasza strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies.
Podczas korzystania ze strony pliki cookies zapisywane są zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
W każdej chwili możesz wycofać zgodę na przetwarzanie danych oraz wyłączyć obsługę plików cookies, informacje
jak to zrobić przeczytasz tutaj i tutaj.
Lucien i Regina, bohaterowie filmu, to amerykańskie małżeństwo z kilkuletnim stażem. Ich rytm życia wyznaczają pory roku i czas, kiedy w lasach New Jersey zbierają dzikie i nietypowe grzyby. Sposób zarobkowania (leśne wiktuały sprzedają do eleganckich nowojorskich restauracji), stał się tym samym sposobem na życie, wyznaczając rytm każdego dnia. Sezonowość ich pracy łączy się jednak z brakiem stabilności finansowej i brakiem poczucia bezpieczeństwa. Regina, chcąc zmienić zaistniałą sytuację, zatrudnia się w modnej restauracji jako pomocnik kucharza. Lucien nie chce jednak zmieniać swojego antysystemowego stylu życia, i proponuje żonie, aby opuścili swoje mieszkanie i spróbowali żyć w drodze, blisko lasów, całkowicie poświęcając się zbieraniu grzybów i innych darów natury. Ich odmienne pragnienia i oczekiwania od życia wystawiają małżeństwo na twardą próbę. Czy wyjdą z niej zwycięsko?
„Tam, gdzie rosną grzyby” to kameralny dramat osadzony w środowisku nowojorskich restauratorów, a także zjawiskowych plenerów lasów New Jersey. Powstał z pasji i zamiłowania do filozofii slow food. Pośród niewątpliwe pięknej panoramy amerykańskich lasów i wysublimowanych nowojorskich restauracji rozgrywa się historia dojrzałej miłości dwojga ludzi, których wspólna droga na pewnym etapie życia rozwidla się.
„Przyjemnie bezpretensjonalna niezależna amerykańska produkcja, która przemawia do kulinarnych pasjonatów. Delikatny film utkany z subtelnych i oryginalnych smaków“ HOLLYWOOD REPORTER
„Film jest darem dla osób, które poważnie i szczerze traktują filozofię slow food. To także jeden z najbardziej romantycznych, niezależnych filmów roku.“ Z KATALOGU MFF. NEW DIRECTORS NEW FILMS 2012
„Kino niezwykle subtelnych emocji... Najpiękniejszy hołd, jaki twórcy mogli złożyć sztuce grzybiarstwa” STOPKLATKA.PL
Wspaniały film, ciepły, ważny, dojrzały. Polecam wszystkim miłośnikom jedzenia i wszystkim, którzy kiedyś kochali