FILMS for FOOD to inicjatywa, która jesienią tego roku pojawiła się na polskim rynku - rozwija swoją działalność i organizuje pokaz kolejnego filmu z nurtu kina kulinarnego.
"Noma: My Perfect Storm" to film o najlepszej restauracji świata oraz René Redzepim - człowieku, który ją stworzył.
Do Nomy, która mieści się w magazynach dawniej floty handlowej Danii, w starej dzielnicy Kopenhagi, pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Przyjeżdżają by poznać kunszt René Redzepiego jednego z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Wizjonera, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską.
Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The Worlds 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca szykuje się do otwarcia nowego miejsca i podróżuje po świecie rezydując w restauracjach w Japonii i Australii.
W lutym 2018 roku, po rocznej przerwie, restauracja Noma otworzy się w nowym miejscu, wokół którego tworzy właśnie miejską farmę. Rezepi po raz kolejny zaskoczy i zainspiruje światowa gastronomię.
Po seansie zapraszamy na spotkanie z jednym z najlepszych szefów kuchni w Polsce,
Robertem Trzópkiem, który przez trzy lata pracował z René Redzepim w kopehaskiej Nomie.
Kolacja po filmie
Pierwszemu pokazowi filmu "Noma: My Perfect Storm" w Łodzi towarzyszyć będzie zainspirowana filmem kolacja. Przygotuje ją Robert Trzópek wspólnie z Maciejem Rosińskim, szefem kuchni restauracji Affogato (ul. Piotrkowska 144)
(Uwaga! Obowiązują osobne bilety. Bilet na kolację nie zawiera biletu na seans. Informacje dostępne pod numerem tel. 664 454 220)
Robert Trzópek - szef kuchni restauracji Bez Gwiazdek w Warszawie i jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce.
Domeną Roberta jest łączenie elementów polskiej sztuki kulinarnej oraz wpływów francuskich i skandynawskich. Doświadczenie zawodowe zdobywał w restauracjach powszechnie uznawanych za najlepsze na świecie: w Le Manoir aux Quat' Saisons w Oxfordzie - restauracji wyróżnionej dwiema gwiazdkami Michelin, w słynnej restauracji Noma w Kopenhadze, która kilkukrotnie zajęła pierwsze miejsce na liście The World's 50 Best Restaurants, czy w legendarnej El Bulli Ferrana Adrii, gdzie zdobył największe doświadczenie w kuchni molekularnej. Nieustannie poddaje kulinarne gusta swoich gości nowym próbom, prowokując ich do poszukiwania w kuchni czegoś więcej, niż tylko doskonałego smaku. Jego kuchnia charakteryzuje się minimalizmem, świeżością i oparta jest na najwyższej jakości produktach z zachowaniem zasad sezonowości. Robert Trzópek w Bez Gwiazdek - restauracji, która jest połączeniem bistronomii i fine diningu - proponuje menu degustacyjne inspirowane różnymi regionami Polski, które zmienia się co miesiąc.
Więcej informacji:
funpage FILMS for FOOD
facebook.com/FilmsForFoodPoland/